Customer support:info@kulina.nl

8 vragen over inductie waarop je het antwoord moet weten!

pánve na indukci

Inductiekookplaten zijn modern, snel en zuinig. Tegenwoordig is inductiekoken wijdverspreid, maar toch zijn er veel vragen en mythes over deze warmtebron. Laten we samen de meest voorkomende vragen over inductie beantwoorden en de lucht voor eens en altijd klaren.

1. Hoe werkt inductie?

Elektromagnetische inductie is een zeer interessant natuurkundig verschijnsel dat aan het begin van de negentiende eeuw werd ontdekt. Aan het begin van de twintigste eeuw werden pogingen ondernomen om de eerste inductiekookplaten te patenteren, maar zonder succes. Massaproductie van inductiekookplaten vond pas vele jaren later plaats.

In tegenstelling tot andere kooktoestellen wordt de warmte rechtstreeks in de wand van het vat opgewekt. Er zit een spoel in de glasplaat waar een wisselstroom doorheen loopt, die een elektromagnetisch veld opwekt dat ook wordt verstoord door de pan op de plaat. Door de weerstand van het materiaal is er energieverlies, wat in dit geval wenselijk is omdat het zich manifesteert als warmte.

2. Welk kookgerei is geschikt voor inductie?

Als je een inductiekookplaat koopt, hoef je niet per se al het servies weg te gooien. Je kunt de geschiktheid van het kookgerei controleren met een eenvoudig experiment. Alles wat je nodig hebt is een eenvoudige magneet. Als de magneet aan het kookgerei blijft plakken, is het geschikt voor inductiekoken.

Kwaliteit pannen voor inductie

Beste inductiepannen volgens klantbeoordelingen


3. Welke materialen zijn het beste voor inductiekoken?
Staal
ocelova panev na indukci
Staal is een geweldig materiaal voor inductiekoken. Het kan tot hoge temperaturen worden verhit en verbetert zijn eigenschappen bij veelvuldig gebruik. Er is geen risico op afbladderen van het oppervlak en het bakken met olie geeft het een beschermende laag.

Zuiver staal komt voornamelijk voor bijpannenomdat het essentieel is om de pan goed heet te houden, vooral bij het bereiden van vlees. Je hoeft je geen zorgen te maken over je investering in een stalen pan, want als je er goed mee omgaat, zullen je kinderen hem erven.
Gietijzer
litinove hrnce na indukci
Zeer zwaar gietijzeren kookgerei is ook magnetisch en kan worden gebruikt op een inductiekookplaat. Natuurlijk gietijzer is voor echte liefhebbers. Niet-gecoat natuurlijk gietijzer heeft geweldige eigenschappen, maar deze worden tenietgedaan door het meer veeleisende onderhoud. Gietijzeren potten ze breken niet zomaar, als je per ongeluk de braadpan laat vallen, is de kans groter dat je de vloer ruïneert dan de pan.

Er is niets stijlvollers voor stoofpotten en langzaam geroosterde maaltijden dan een zware gietijzeren braadpan. Stel je een kille winteravond voor wanneer je een gietijzeren pan met langzaam gestoofd lamsvlees van het fornuis naar de tafel brengt. Alleen de gedachte al verwarmt onze harten.
Roestvrij staal
nerezove hrnce
Roestvrij staal zelf is niet magnetisch, maarkwaliteit potten hebben vaak een sandwichbodem die wat ferromagnetisch metaal verbergt. Controleer echter altijd het specifieke product voor deze informatie. De sandwichbodem is geweldig omdat het ons in staat stelt de uitstekende eigenschappen van roestvrijstalen kookgerei te gebruiken voor inductiekoken. Roestvrij staal is goedkoop, licht en gemakkelijk te hanteren. Het is ook absoluut veilig en makkelijk te onderhouden.

Al onzeroestvrijstalen potten zijn ontworpen om te koken op een inductiekookplaat. Je kunt kiezen uit verschillende merken en ontwerpen potten. Wees niet bang om te investeren in een hele roestvrijstalen set, want het is echt een veelzijdig en populair materiaal.
Andere materialen
medene hrnce
Andere niet-magnetische materialen kunnen ook worden gebruikt voor inductiekoken. Net als bij roestvrij staal moet er een soort ferromagnetisch metaal in de bodem worden geplaatst. Hier moeten we vooral koperen kookgerei noemen, dat geliefd is bij alle professionele chef-koks vanwege de snelle reactie op temperatuurveranderingen, geen enkel ander metaal reageert zo snel als koper.

De investering in koperen kookgerei is een beetje hoger, maar je zult niet teleurgesteld zijn.Koperen potten zijn in de meeste gevallen handgemaakt en elk stuk is een uniek kunstwerk. Koperwerk wordt niet opgeborgen in een kast, maar de eigenaars tonen het met trots boven het fornuis.

De beste inductiekannen volgens onze klantbeoordelingen

Onze tip
Lees ook
->
panve na indukci
Hoe kies je de beste pan voor inductie?
Wist je dat inductiekoken heel efficiënt is omdat de energie rechtstreeks in de pan wordt overgebracht zonder warmte te verliezen aan de omgeving? Wij kunnen je wegwijs maken in het grote aanbod inductiepannen en je helpen de beste te kiezen.
indukcni vareni
4. Kan het kookgerei op andere warmtebronnen worden gebruikt?

Ja. Het kookgerei kan op zowel gas- als elektrische fornuizen worden gebruikt. Als het geen plastic oren heeft, kan het zelfs in de oven worden gebakken.

5. Kan inductiekookgerei zijn functie verliezen?

Dit is een van de wijdverspreide mythes, maar het is volledig onjuist. Ferromagnetisme is geen tijdelijke superkracht, het is een permanente eigenschap van metaal en kan op geen enkele conventionele manier worden vernietigd. Als je niet kunt koken, ligt de fout bij de inductiekookplaat.

6. Heeft de vorm van de pan invloed op het koken?

Verrassend genoeg wel. De inductieplaat is glad, zelfs zonder enige ruwheid. Hetzelfde geldt voor inductiekookgerei. Ruwe en oneffen panoppervlakken maken geen kans op een inductiekookplaat. Hetzelfde geldt voor bolle bodems, die onbruikbaar zijn op inductie.

cooking induction
7. Is inductiekoken veilig?

Ja. Koken op een inductiekookplaat is absoluut veilig. Als je je hand op de kookplaat legt terwijl hij aanstaat, zul je je niet verbranden. Dit geldt natuurlijk niet als de pan een tijdje geleden heet was op de kookplaat. Vergeleken met gas heb je geen open vuur in huis en het is een bovenmenselijke taak om bijvoorbeeld een pannenlap in brand te steken als je niet oplet.

Je hoeft je geen zorgen te maken dat bij inductiekoken gevaarlijke straling of golven vrijkomen, zoals sommige tegenstanders beweren. Bij koken komen ook geen chemicaliën vrij en inductie is een echt veilige warmtebron.

8. Kan ik alle ingrediënten op inductie koken?

In feite begrijpen we niet wie het idee heeft bedacht dat sommige voedingsmiddelen niet bereid kunnen worden op een inductiekookplaat. Deze mythe is absolute onzin. Je kunt allerlei ingrediënten bereiden op een inductiekookplaat. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de pan niet heet genoeg wordt en dat je biefstuk niet goed gaar wordt. Met inductie kun je alles bereiden.

Kwaliteit inductiepotten

indukcní hrnce

Laatste advies

Als je twijfels had over koken op een inductiekookplaat, dan hopen we dat je die na het lezen van dit artikel niet meer hebt. Inductie is veilig en als je momenteel je keuken aan het renoveren bent, wees dan niet bang en ga er zeker voor. Je zult er geen spijt van krijgen.