Inductiekookplaten zijn modern, snel en zuinig. Tegenwoordig is inductiekoken wijdverspreid, maar toch zijn er veel vragen en mythes over deze warmtebron. Laten we samen de meest voorkomende vragen over inductie beantwoorden en de lucht voor eens en altijd klaren.
1. Hoe werkt inductie?
Elektromagnetische inductie is een zeer interessant natuurkundig verschijnsel dat aan het begin van de negentiende eeuw werd ontdekt. Aan het begin van de twintigste eeuw werden pogingen ondernomen om de eerste inductiekookplaten te patenteren, maar zonder succes. Massaproductie van inductiekookplaten vond pas vele jaren later plaats.
In tegenstelling tot andere kooktoestellen wordt de warmte rechtstreeks in de wand van het vat opgewekt. Er zit een spoel in de glasplaat waar een wisselstroom doorheen loopt, die een elektromagnetisch veld opwekt dat ook wordt verstoord door de pan op de plaat. Door de weerstand van het materiaal is er energieverlies, wat in dit geval wenselijk is omdat het zich manifesteert als warmte.
2. Welk kookgerei is geschikt voor inductie?
Als je een inductiekookplaat koopt, hoef je niet per se al het servies weg te gooien. Je kunt de geschiktheid van het kookgerei controleren met een eenvoudig experiment. Alles wat je nodig hebt is een eenvoudige magneet. Als de magneet aan het kookgerei blijft plakken, is het geschikt voor inductiekoken.